Din Romania spre India

România are o cultură unică datorită așezării sale geografice și a evoluției istorice distincte. Este fundamental definită ca fiind un punct de întâlnire a trei regiuni: Europa Centrală, Europa de Est și Europa de Sud-Est, dar nu poate fi cu adevărat inclusă în nici una dintre ele. Identitatea românească a fost formată pe un substrat din amestecul elementelor dacice și romane, cu multe alte influențe.

 

India, oficial Republica India, este o țară din sudul Asiei.

Tara aceasta care a fost contemporana gloriei Egiptului, a Babilonului, a Persiei, a Greciei, a Romei si pe care le-a vazut pe toate apunand, fara indoiala ca ascunde o taina in viata si spiritualitatea ei. Acest secret sl vietii fara de moarte, pe care India il cunoaste, rezulta din primatul pe care l-a avut acolo spiritualitatea. Nicaieri ca in India nu este mai mult respectat omul care a renuntat la fericirile lumesti ca sa-si inchine viata adevarului, spiritului. Asadar spre deosebire de alte civilizatii intemeiate pe ideea de justitie, de bine, de frumos –Roma si Grecia –sau numai pe instinctul cuceririlor, India se intemeiaza pe primatul spiritualitatii, pe ideea ca adevarul si sufletul primeaza asupra oricarui interes. Aceasta sincera cautare a Adevarului si a Eternitatii constituie insasi axa in jurul careia s-a miscat istoria Indiei in ultimele patru-cinci mii de ani.

Ideea aceasta ca spiritul primeaza intotdeauna asupra intereselor lumesti nu este o simpla dogma moarta, este ceva intilnit curent in India. Cazuri de renuntare la lume, chiar din partea unor oameni bogati si de familie renumita,sunt foarte frecvente astazi. Dar nu numai prin aceste renuntari se verifica respectul pe cere ilau indienii pentru renuntare si cei ce au renuntat, ci si prin ajutorul efectiv pe care il dau oamenii avuti oricarei activitati spirituale, fie ea religioasa, filozofica sau stiintifica. In India statul face destul de putin pentru cultura. In schimb, bogatasii, bancherii cheltuie sume enorme pentru intreprinderi culturale, biblioteci publice, Universitati si chiar manastiri. Zeci si sute de asemenea oameni isi cheltuiesc averile pentru cultura, educatie si spiritualitate. E un respect profund fata de gandire, ceea ce a facut ca India sa-si pastreze continuitatea si prospetimea. Accentul nefiind pus pe valorile lumesti, India nu s-a resimtit de pe urma indelungatei robii politice. Aceasta pentru ca unitatea si libertatea ei adevarata, adica acea spirituala nu-I putea fi stirbita. India se simtea una si aceeasi prin spirit, nu prin unitatea politica.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s