Obiceiuri si traditii in India

Casatoria de cele mai multe ori se aranjeaza, de catre parinti, si este un calcul financiar care completeaza criteriul fix casta.  Oamenii par sa supravietuiasca impactului primirii unui strain in casa, si dupa 2-3 saptamini de luna de miere se intorc la munca destul de veseli. Inteleg ca se intorc veseli, pentru ca indienii sint  oameni buni, deschisi, calzi, prietenosi, sinceri. Asta trebuie sa ii ajute intr-o astfel de uniune. Pentru cei care isi gasesc ei insisi jumatatea, lucrurile sint mult mai simple decit la noi. In India, casatoria nu poate fi decit aranjata sau din dragoste. Dragostea nu are nuante. O luna sau doua pot fi destul ca sa te convingi ca asta e omul pe care il cauti, si atunci te casatoresti.
Pentru ceilalti, lucrurile se misca la fel de repede. O data ce familia sau fiica impreuna cu familia hotaraste sa se insoare, isi face un “portofoliu”: isi pui acolo arboreal genealogic, ce fac toate neamurile in viata si cati bani are fiecare; hobbiuri  , sunt cintantul si dansatul.

Multe practici, limbi, obiceiuri și monumente indiene servesc drept exemplu: edificii arhitecturale inspirate din arhitectura islamistă, ca Taj Mahal, sunt moștenirea dinastiei mogole. Așadar, cultura indiană este rezultatul unor tradiții care au combinat elemente heterogene ale civilizațiilor prezente pe teritoriul indian ca urmare a invaziilor sau a migrațiilor și care au marcat țara la un moment dat.

Muzica indiană este foarte diversificată. Muzica clasica este în principal dedublată între tradițiile indiene hindustane din nord si carnatice din sud. Formele muzicii cu un caracter pronunțat regional includ muzica filmi și muzica folclorica ca Bhangra. Există multe forme clasice de dans : Bharata natyam; Kathakali; Kathak ;Kuchipudi; Manipudi; Odissi si Yakshagana. Ele sunt deseori însoțite de o formă narativă și sunt de obicei marcate de elemente religioase.

Nuntile Indiene sunt extrem de stralucitoare,pline de farmec si totodata cu ritualuri bine stabilite. O nunta poate dura pana la cateva zile bune, timp in care cei doi miri vor fi vizitati de peste 400 pana la 1000 de invitati, care de cele mai multe ori sunt necunoscuti celor 2 tineri casatoriti. Cele mai multe dintre casatorii sunt aranjate, doar in ultima perioada si in special in mediul urban facandu-si loc casatoriile ce au la baza dragostea dintre cei 2. Este vorba in special de 2 familii ce se vor inrudi, tinerii casatoriti fiind mult mai putin implicati in tot procesul de pana a fi impreuna.

Multe din obiceiurile unei nunti indiene se vor regasii in religiile Hinduse, Sikhs si chiar si Musulmane. O nunta va fi precedata de o serie de ceremonii si datini, urmand ca in ziua nuntii cei doi miri sa fie supusi unor alte ritualuri autohtone.

Bariksha este momentul in care parintii fetei si-au aratat intentiile oficial pentru un anumit mire, acesta din urma impreuna cu familia fiind de acord cu alegerea facuta. Un refuz in zilele ce urmeaza este putin probabil.

Tilak presupune calatoria parintilor fetei acasa la baiat pentru a oficializa relatia. O mare petrecere va fi organizata, iar cei implicati vor sarbatorii cu mult fast. Un numar mic de rude ale fetei va fi prezent la aceasta sarbatoare, undeva nu mai mult de 10 persoane. Nu se va intampla prea des ca parintii baiatului  sa faca propunerea unei casatorii.

Byaha Haath este purificarea mintii, sufletelor cu corpurilor celor doi insuratei. Este o ceremonie ce se va petrece in timpul zilei si ii va pregatii pe cei doi pentru noaptea ce urmeaza. “Uptan” este o pasta preparata din apa de trandafir si alte mirodenii ce va fi aplicata de catre 7 fete nemaritate pe fata, mainile si picioarele miresei si ale mirelui. Dupa aceasta ceremonie cei doi nu vor mai avea voie sa paraseasca casa pana la desfasurarea propriuzisa a nuntii.

nunta Indiana2 300x225 Nunta in India si obiceiurile ei
Nunta din India

Nunta propriuzisa este un eveniment grandios si plin de fast. Cele mai alese mancaruri si bauturi vor fi la discretie pentru foarte multi invitati. In functie de regiune, mancarea va fi vegetariana sau nu. O alta caracteristica plina de farmec a unei nunti indiene este jocul din timpul nuntii numit ” Ascunde Pantofii ” Inainte de a incepe ceremoniile de nunta, mirele se va descalta, iar cineva apropiat miresei, de obicei o sora de-a ei, va ascunde incalgietarile cu pricina. Pe acesti pantofi baiatul va fi obligat sa negocieze si sa plateasca o suma ceruta de catre cei in cauza. Tot acest proces de negociere  este extrem de haios si face deliciul celor prezenti la nunta.

O caracteristica comuna nuntlor din India, indiferent de cast sau religie este faptul ca atat parintii fetei cat si parintii baiatului se vor implica in organizarea intregei ceremonii astfel incat totul sa fie pus la punct, iar invitatii sa plece multumiti.Maitreyi este un roman de dragoste, realizat intr-un context oriental romantic, mistic, fascinant, incarcat de simboluri, mituri, traditii, datini, obiceiuri, ritualuri, sensuri, subtilitati, semnificative pentru cultura indiana.

“Ti-am ales piatra pentru inel , imi spuse Maitreyi , dezlegand-o din coltul sari-ei o nestemata verde -neagra sub forma unui cap de soparla strabatut in crestet de o geana sangerie.

Incepu sa imi explice inelul.Va fi lucrat dupa ceremonialul casatoriei indiene -din fier si din aur-ca doi serpi incolaciti , unul intunecat si altul galben, cel dintai simbolizand virilitatea , celelalt feminitatea”, coronita de iasomie simbol al logodnaei.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s